Lagkage

Lagkage

Opskrift på Klassisk lagkage med jordbærsyltetøj, vaniljecreme og hindbær

Lagkage med jordbærsyltetøj, vaniljecreme og hindbær er en sand klassiker i det danske køkken. Bløde lagkagebunde, sødt jordbærsyltetøj og cremet vaniljecreme lægges sammen og dækkes med luftig flødeskum. Lagkagen pyntes med friske hindbær og sprøde mandler, der giver et festligt og indbydende udtryk, og den er perfekt at servere til kaffebordet eller den næste fødselsdag.

Antal

8-10 personer

Tid

Ca. 2 timer 

Ingrediens Mængde Tip
Lagkagebunde:

Hvedemel 190 g  Sigt melet for en lettere og luftigere bund.
Sukker 190 g Piskes godt med æg for at gøre bundene luftige.
Æg 4 stk. Brug stuetempererede æg for bedre hævning.
Bagepulver 1¼ tsk. Hjælper bundene med at hæve.
Vaniljesukker 1 tsk. Giver en mild vaniljesmag til bundene.
Vaniljecreme:

Mælk 3,1 dl Brug sødmælk for en fyldig creme.
Æggeblommer 2,5 stk. (brug 3 små) Giver cremen en rig og gul farve.
Sukker 63 g Justér efter smag.
Vaniljesukker 1¼ tsk. Kan erstattes med vaniljepasta for kraftigere smag.
Majsstivelse 1¼ spsk. Giver en fast creme, så den ikke flyder ud.
Fyld og pynt:

Jordbærsyltetøj 250 g Brug en syrlig syltetøj for at balancere det søde.
Piskefløde 6,25 dl (ca. 6 dl) Pisk fløden let og luftig (ikke for stiv).
Friske hindbær 250 g Skyl bærrene forsigtigt, så de holder formen.
Mandler (smuttede, halve eller splitter) 95 g Giver et sprødt og dekorativt udtryk.

Sådan gør du

1. Bag lagkagebundene

  • Forvarm ovnen til 200°C (180°C varmluft).
  • Pisk æg og sukker sammen, indtil det er lyst og luftigt (ca. 5 minutter med elpisker).
  • Bland mel, bagepulver og vaniljesukker i en skål, og sigt det i æggeblandingen. Vend forsigtigt dejen sammen.
  • Fordel dejen i en smurt springform (ca. 26 cm i diameter) med bagepapir i bunden.
  • Bag bundene i ca. 20-25 minutter, til de er gyldne. Tjek efter 20 minutter, og bag videre om nødvendigt. Brug en tandstik til at teste – hvis den kommer op ren, er bundene færdigbagte.
  • Lad bunden køle af, og del den i tre lag med en brødkniv, når den er helt kold.

2. Lav vaniljecremen

  • Pisk æggeblommer, sukker, vaniljesukker og majsstivelse sammen i en gryde.
  • Tilsæt mælken lidt ad gangen under omrøring.
  • Varm op ved middel varme, og pisk konstant, indtil cremen tykner.
  • Tag gryden af varmen, og lad cremen køle helt af. Dæk med husholdningsfilm, så den rører cremen, for at undgå skind.

3. Pisk flødeskummen

  • Pisk fløden let og luftig (den må ikke blive for stiv).

4. Saml lagkagen

  • Læg den nederste bund på et fad, og smør et lag jordbærsyltetøj på.
  • Læg den næste bund på, og fordel vaniljecremen jævnt.
  • Læg den sidste bund på toppen.

5. Pynt lagkagen

  • Smør hele kagen op med flødeskum i et jævnt lag.
  • Tryk forsigtigt halve smuttede mandler eller mandelsplitter fast på siden af kagen.
  • Pynt toppen med friske hindbær.

6. Lad kagen hvile

  • Stil kagen på køl i mindst 30 minutter, så den sætter sig.

Køkkenudstyr til opskriften

Prøv Holger’s opskrift på klassisk lagkage med det rigtige køkkenudstyr, der gør bagningen nemmere.

Når du bager lagkagebunde, er en springform (ca. 26 cm) essentiel for at få bundene jævne. En røreskål på 3,5 liter til dejen og en 5 liter til at piske flødeskummen i og håndmikser gør det nemmere at piske æg og sukker luftigt, og en dejskraber er god til at vende melet forsigtigt i dejen.
Til vaniljecremen er en lille gryde og piskeris uundværlige, og når lagkagen skal skæres i lag, er en kniv eller en kagespade fra Aida. Når du smører kagen op, kan en paletkniv eller en kagespartel give et flot og jævnt resultat.

Se mere bageudstyr hos Holger’s.


Bemærk, kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort

'

Denne side er beskyttet af hCaptcha, og hCaptchas Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.