Fastelavnsboller med vaniljecreme og chokoladeglasur
Prøv opskriften på Fastelavnsboller med vaniljecreme og chokoladeglasur. Det er er en klassisk og elsket fastelavnstradition. De består af blød gærdej med fyld af sød vaniljecreme, og toppen pyntes med en lækker chokoladeglasur. Perfekte til fastelavn eller som en hyggelig eftermiddagssnack. Bollerne kan fryses ned og lunes, så du altid har en hjemmebagt fastelavnsbolle klar, når lysten melder sig.
Antal
12-15 stk.
Tid
2 timer
Ingrediens | Mængde | Tip |
Dej: | ||
Gær | 25 g | Sørg for, at mælken er lunken (ca. 37°C), da for varm væske kan dræbe gæren. |
Lunken mælk | 2,5 dl | Lun mælken i mikroovnen. Brug sødmælk for en mere blød og saftig dej. |
Sukker | 75 g | Lidt ekstra sukker kan give en sødere og mere gylden bolle. |
Salt | ½ tsk. | Tilsæt saltet efter melet, så det ikke hæmmer gæren. |
Æg | 1 stk. | Brug stuetempereret æg for bedre hævning. |
Smeltet smør | 75 g | Smelt smørret i mikrobølgeovn og lad det køle let af før brug. |
Hvedemel | 500 g | Brug almindeligt hvedemel for en blød og luftig bolle. |
Vaniljecreme: | ||
Mælk | 2 dl | Brug sødmælk for en mere fyldig og cremet konsistens. |
Æggeblommer | 2 stk. | Giver en mere gul og rig creme. |
Sukker | 50 g | Justér sukker efter smag. |
Vaniljesukker | 1 tsk. | Evt. vaniljepasta for kraftigere smag. |
Majsstivelse | 1 spsk. | Gør cremen fast, så den ikke flyder ud. |
Pensling: | ||
Æg | 1 stk. | Pisk ægget sammen med en skefuld vand for lettere pensling. |
Chokoladeglasur: | ||
Flormelis | 150 g | Sigt flormelisen for at undgå klumper. |
Kakaopulver | 2 spsk. | Brug usødet kakao for dybere chokoladesmag |
Vand | Ca. 3 spsk. | Tilsæt lidt ad gangen, indtil glasuren har den ønskede tykkelse. |
Sådan gør du
1. Lav dejen
- Lun mælken i en gryde eller mikrobølgeovn, så den bliver lunken (ca. 37°C) – den må ikke være for varm, da det kan dræbe gæren.
- Smuldr gæren i en stor røreskål, og rør den ud i den lune mælk.
- Tilsæt sukker, salt, æg og smeltet smør (som er afkølet lidt efter opvarmning), og rør det sammen.
- Tilsæt melet lidt ad gangen. Start med en grydeske og fortsæt med hænderne, når dejen samler sig.
- Ælt dejen godt i 5-7 minutter, indtil den er smidig og glat. Dejen skal slippe skålen og føles blød uden at klistre.
- Dæk skålen med et viskestykke, og lad dejen hæve i 1 time, eller indtil den er hævet til dobbelt størrelse.
2. Lav vaniljecreme
- Pisk æggeblommer, sukker, vaniljesukker og majsstivelse sammen i en gryde, mens gryden er kold.
- Tilsæt mælken lidt ad gangen under omrøring.
- Varm blandingen op ved middel varme, og pisk konstant, indtil cremen tykner – det tager et par minutter.
- Når cremen er tyk, tages den af varmen. Hæld den i en skål, og dæk den med film, så den rører cremen (for at undgå skind).
- Lad cremen køle helt af.
3. Form fastelavnsbollerne
- Drys bordet med lidt mel, og rul dejen ud til en firkant på ca. 30x40 cm og ½ cm tykkelse.
- Skær dejen ud i 12 firkanter med en kniv eller dejskraber.
- Fordel ca. 1 spsk. afkølet vaniljecreme på midten af hver firkant.
- Saml de fire hjørner af dejen over cremen, og klem dem godt sammen, så fyldet ikke løber ud under bagning.
- Vend bollerne om, så sammenføjningen vender nedad, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
4. Efterhævning
- Dæk bollerne med et viskestykke, og lad dem hæve i ca. 30 minutter, til de er let hævede.
5. Bagning
- Forvarm ovnen til 200°C (180°C varmluft).
- Pisk et æg sammen i en lille skål – tilsæt gerne 1 spsk. vand for en lettere pensling.
- Pensl bollerne med æg, så de får en gylden overflade.
- Bag bollerne i 12-15 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
- Lad bollerne afkøle på en bagerist.
6. Lav chokoladeglasuren
- Sigt flormelis og kakaopulver i en skål for at undgå klumper.
- Tilsæt vand lidt ad gangen (ca. 3 spsk.), og rør rundt, indtil glasuren er tyk og ensartet.
- Når bollerne er afkølede, smøres glasuren på toppen med en ske eller kniv.
Køkkenudstyr til opskriften
Prøv Holger’s opskrift på klassiske fastelavnsboller med vaniljecreme og chokoladeglasur med det rigtige køkkenudstyr.
For at bage fastelavnsboller kan du bruge en røreskål og en grydeske til at blande og samle dejen. Når dejen skal æltes og formes, er det en fordel at arbejde på en bagemåtte, da det gør det nemmere at arbejde med dejen og sikrer, at den ikke hænger fast i bordet.
En kagerulle hjælper dig med at rulle dejen jævnt ud, og en dejskraber er praktisk til at skære dejen i firkanter samt til at løsne dejen fra bordet, hvis den klistrer.
Til vaniljecremen er en lille gryde og et piskeris uundværlige, så du kan røre cremen sammen og varme den op uden at risikere klumper. Når bollerne skal pensles med æg inden bagning, er en bagepensel det bedste redskab til at sikre en flot, gylden overflade.
Efter bagning kan bollerne med fordel afkøles på en bagerist, så de bevarer deres sprødhed i bunden og ikke bliver bløde af at ligge på bagepladen.
Se mere bageudstyr hos Holger’s.
Se også...
Prøv også Holger’s opskrift på Kanelsnagle med glasur, Fødselsdagsboller eller Fastelavnsboller med Creme og Flødeskum.
Skriv en kommentar