Strygeguide

Strygeguide

Strygeguide

Hvem elsker ikke at have nyvasket og nystrøget tøj lige til at hoppe i. Det er nemt at stryge hvis man har det rigtige strygejern og ved hvordan man skal gøre. Men det kan desværre også gå rigtigt galt og man kan nemt ødelægge yndlingstøjet, hvis man ikke har helt styr varmegrader og strygemetode – vi videregiver hermed en strygevejledning

Strygning kræver god tid

Sæt god tid af hvis du skal stryge en større mængde tøj. Man kan samtidigt nemt gøre det til en hyggelig stund ved at sætte musik eller en lydbog på – eller hav nogen at hyggesnakke med mens du stryger.

Stryg med det vand, der anbefales og husk afkalkning.

De fleste nyere strygejern bruger i dag almindeligt postevand fra vandhanen. Men følg altid strygejernets brugsanvisning. Dampstrygejern skal tømmes for vand efter brug og skal afkalkes jævnligt ellers kan du risikere at strygejernet kalker til eller sprøjter sorte prikker ud Det er sjældent hensigtsmæssigt på ens nyvaskede og fine tøj. Læs brugsanvisningen for hvordan og hvor tit dit strygejern skal afkalkes.

Læs strygeanvisningen, inden du stryger

Det er vigtigt altid at læse strygeanvisning i tøjets vaskelabel før du stryger. Ikke alle er klar over at der er angivet hvor høj varme du bør stryge tøjet ved med prikker i strygejernssymbolet i vaskeanvisningen. De fleste strygejern har også angivet disse prikker på varmeindstillingen. Er der er angive et kryds over strygesymbolet, betyder det, at tøjet ikke kan tåle at blive strøget. 1 prik betyder, at temperaturen højst må være 110 grader, og strygning med damp er ikke anbefalet. 2 prikker betyder, at temperaturen højst må være 150 grader. 3 prikker betyder, at temperaturen højst må være op til 200 grader.
  • Bomuld Bomuld skal stryges ved 200 grader. Helst mens tøjet stadig er fugtigt. Stænk tøjet med vand hvis du ikke bruger et dampstrygejern Duge i damask eller bomuld må gerne stænkes med lidt vand, selvom du bruge et dampstrygejern. Et godt trick er at stille et bord ved siden af strygebrættet, så dugen ikke krøller sammen igen på gulvet.
  • Viskose Viskose kan nemt blive meget krøllet da det suger meget vand. Stoffet skal stryges ved 2 prikker på strygejernet, mens det endnu er fugtigt. Elles skal man bruge et dampstrygejern.
  • Uld Hvis du ikke bruger et dampstrygejern skal du stænke uld med vand før du stryger. uldprodukter stryges ved 2 prikker på strygejernet.
  • Hør Brug et dampstrygejern til hør, da det krøller meget. Hør tåler højere varme og skal stryges ved 3 prikker, gerne mens det endnu er fugtigt.
  • Silke Silke er meget sart og ofte meget tyndt. Derfor er det vigtigt at man stryger hurtigt og helst med en fugtig strygeklud imellem. For at undgå skjolder, skal man ikke fugtiggøre silke med vand inden strygning. I stedet bør man stryge det, mens det stadig er let og jævnt fugtigt over det hele.
  • Velour og fløjl Velour og fløjl er lavet af enten bomuld, uld eller silke. Trådene stritter ud på den ene side – det kalder man at stoffet er plysset eller luven. Luven vil blive flad og man vil kunne se mærker fra strygejernet, hvis man stryger direkte på materialet. Derfor tåler det ikke som udgangspunkt ikke strygning. Man kan forsigtigt føre strygejernet hen over stoffet nærmest uden at røre det. for at undgå at luven lægges ned.
  • Nylon og polyester Syntetiske materialer som nylon og polyesterkrøller sjældent fordi de ikke suger vand, og skal som udgangspunkt ikke stryges. Har du alligevel brug for at glatte tøjet lidt, så stryg nylon og polyester ved maks. 1 prik og med stor forsigtighed - da det ellers meget nemt kan smelte. Da materialerne ikke suger vand, er der ingen grund til at stænke dem eller bruge et dampstrygejern. Man kan bruge et tørt og rent viskestykke som mellemstykke for at beskytte tøjet. Pailletter, perler og broderier eller andet på tøjet tåler sjældent høj varme og du skal være forsigtig og stryge tøjet på vrangen.

Pas på med for høj varme

Naturfibre kan blive svitsede, mørke eller brændte hvis du stryger ved for høj varme. Syntetiske materialer smelter simpelthen ved for høj varme, og kan sætte sig fast på strygejernet. Så pas på med at få skruet for højt op for varmen - start hellere for lavt end for varmt. Man kan også stryge tøjet på vrangen. Stryg sarte stoffer, der tåler mindst varme først, og slut af med de stoffer, der tåler den højeste temperatur. Så nedsætter du risikoen for skader på dit tøj.

Vælg det rigtige strygejern til dig.

Alt efter hvilket materiale man stryger mest, er det vigtigt at man har det rette strygejern for det bedst resultat og at strygningen går nemt og hurtigt. Dampstrygejern giver det bedste resultat for de fleste materialer og er nemt at arbejde med. Læg vægt på kriterier som effekt, damptryk, vægt, vandbeholderstørrelse og ledningens længde når du vælger strygejern. Autosluk er også godt, så er man sikker på, at der ikke går noget galt hvis man har glemt at slukke strygejernet. Se vores udvalg af strygejern her: Strygejern

Brug et dampstrygebræt

Har man et dampstrygejern er også en god idé at bruge et dampstrygebræt, som dampen kan passere gennem. Vi har et udvalg i vores butik i Lyngby - men de kan desværre ikke sendes. Trænger dit strygebræt til et nyt betræk, kan det købes her: Strygebetræk.

Efterlad tøjet lidt fugtigt

Man får det bedste resultat med de fleste materialer hvis de stryges med lidt fugt/damp. Efter strygning er det en god idé at hænge tøjet op på bøjler så det ikke krøller igen og kan tørre helt. Det er vigtigt at tøjet ikke hænges ind i skabet før det er helt tørt.

God arbejdslyst!