Sensommeren er ved at være forbi og efteråret er lige om hjørnet. Det er nu æblerne er modne i haverne og smager fantastisk. Ofte giver æbletræer mange æbler - mange flere end de fleste kan nå at spise. De kan f.eks. bruges til at lave saft, cider, juice, gele, gløgg, gammeldags æblekage eller æbletærte. Mulighederne er mange og for at de ikke går til spilde, videregiver vi her et par opskrifter:
Kog æblesaft - i en saftkoger
- Del æblerne i både – du behøver ikke fjerne kernehuset eller at skrælle dem. Men skær det dårlige væk.
- Bring vandet i kog i den nederste del af saftkogeren. Æblestykkerne fyldes i den øverste del og lukkes med låget. Saften vil samle sig det midterste rum i saftkogeren.
- Fyld saften på flasker med gummislangen, når den er kølet lidt. Brug en tragt og en klemme - så er det lidt nemmere at styre.
- Smag evt. til med sukker.
- Saften kan laves til sirup, gele, æblegløgg eller cider.
- Saften kan fryses - men smagen kan dog aftage en smule efter nedfrysning.
Æbletærte
Æbletærte er altid et hit. Hyg indendørs i det begyndende efterårsvejr med en god film og lun æbletærteIngredienser:
- 175 g hvedemel
- 4 æbler
- 85 g sukker
- 150 g smør eller margarine
- 1/2 tsk. bagepulver
- 1/2 spsk. sukker
- 1/2 spsk. kanel, stødt
- Først smeltes smør/margarine ved lav varme i en lille gryde – hæld det i en skål.
- Derefter blandes de øvrige ingredienser i og massen æltes sammen til en dej.
- Dejen rulles ud og lægges i en tærteform og kanterne skæres af.
- Æblerne skrælles og skæres i både. (Kernehus skal fjernes)
- Bådene fordeles på dejen i tærteformen i cirkler eller andet mønster
- Bland derefter sukker og kanel sammen og drys det over æblebådene i tærteformen.
- Tærten bages ved 225 g. alm. ovn i ca. 20-25 minutter.
- Æblekagen kan serveres lun med flødeskum, creme fraiche eller en kugle is.